Tips til at hænge lamper op

Kun inden for el og vvs-området er der regler om, at særlige former for arbejde skal udføres af faglærte håndværkere.

Det er ifølge dansk lovgivning helt lovligt, selv at sætte lamper op og tage dem ned i sin bolig når strømmen er slukket. Det samme gælder halogenlamper, som kommer i et samlet sæt med transformator og monteringsvejledning. Dette betyder dog ikke, at det er helt ufarligt at gøre, hvis man ikke følger visse forholdsregler.
Det er ligeledes lovligt selv at udskifte almindelige afbrydere til afbrydere med lysdæmpere og timere.

Ophængning

Alt efter hvor ens lampe skal hænge, skal man være opmærksom på den højde lampen kommer til at sidde i. Man skal forhindre at lyset fra pærer og skærm kommer til at blænde. Ligeledes hvis der er tale om en pendellampe med flere små pendler ved siden af hinanden, så skal de fordeles så de giver et jævnt lys og ikke danner små cirkler med lys.

Det er i dag muligt at få smarte skinner og hejsesystemer der kan monteres i loftet så man kan justere på sin lampes placering alt efter behov.

Det ser også bedst ud, hvis man kan skjule sine ledninger til strømudtaget, men dette er der dog ikke altid mulighed for. Ellers er dette en mulighed

Endelig bør man virkelig overveje at investere i en lysdæmper, da dette er med til at skabe den helt rigtige stemning og kan spare på strømmen.

Læs mere om:
Loftlamper
Pendellamper
Spotlamper